top of page

"קודם אנו מעצבים את ביתנו,

ובהמשך הבית שלנו מעצב אותנו"

-וינסטון צ'רצ'יל-

Vincent_Van_Gogh

מחקרים מוכיחים שעיצוב בית מותאם, יכול לעזור ולתמוך בסביבה בריאה ומאושרת לילדים בעלי צרכים מיוחדים.

עיצוב מודע ואמפתי בהתאמה לכל אינדיבידואל, מספק חלל בעל נוחות, מעודד עצמאות, מוריד לחצים וטריגרים חברתיים ומעלה את נקודות החוזק שלהם.

על השאלה מהו בית, יענו רבים כי בית הוא המקום בו אנו מרגישים שייכות, נוחות, רוגע וביטחון.

בתוך הבית אנו חווים ומרגישים את כל האלמנטים שבתוכו וכל חושינו עובדים: חוש הראייה הוא המתווך העיקרי בין האדם וסביבתו ובאמצעותו אנו קולטים מראות וצבעים, בעזרת חוש השמיעה אנו קולטים קולות ומפענחים אותם ובעזרת המגע עם העור, נקלטים ומועברים תחושות שונות כמו חום, קור ומרקמים.

כאשר מכלול הדברים שנמצאים בחלל הבית נבחרו לטעמנו ולנוחותנו, אז כל חושינו משדרים למוח, שאפשר להשתחרר ולהרפות.

אך בעוד שלרובנו מושגים דומים של פיענוח התחושות, אנשים בעלי צרכים מיוחדים מפענחים אותם בצורה אחרת ועל כן נדרשת התאמה תכנונית-עיצובית ע"פ הרגישות והפיענוח שלהם כדי לספק את אותה תחושת הביטחון המצופה מהבית.

לדוגמא, לאלו הרגישים לאור, תותאם תאורה בעוצמה אחרת, גוון האור יבחר בהתאם, ויותאמו אפשרויות שליטה גם על כמות האור המלאכותי וגם על האור הטבעי שמגיעה מחוץ לבית.

מגוון הקשיים של אנשים בעלי צרכים מיוחדים הוא גדול ואצל כל אחד הקשיים יכולים להתבטא אחרת וחשוב להבין שאין פתרון אחד שמתאים לכולם.

קשיים כגון: הפרעות בתחום הרצף האוטיסטי, קשיים פיזיים, הפרעות נפשיות-התנהגותיות, קושי סנסורי, הפרעות קשב וריכוז ועוד, יכולים לקבל מענה בתכנון ועיצוב נכון ומותאם ועל-ידי כך, לאפשר לאדם/לילד, מקום בטוח לרגשות, ללמידה ולהתפתחות.

חלק מהנושאים שיילקחו בחשבון בעיצוב הבית יהיו בתכנון מרחב בטוח, נוח ופונקציונאלי לאדם/לילד ולשאר בני המשפחה, תכנון תאורה מתאים, טיפול אקוסטי במידת הצורך, בחירת חומרים וצבעים ושילוב האדם/הילד בכל חלקי הבית ולא רק בחלל הפרטי שלו.

כמעצבת פנים עם משפחה מיוחדת, יש לי מודעות גבוהה, הבנה, רגישות ואמפטיה לכל אותן המשפחות אשר מבקשות למקסם את תפקוד המשפחה וההתנהלות בבית. יש ביכולתי להבין ולפתור ביצירתיות, אתגרים אישיים שיאפשרו לכל בני המשפחה, חיים יותר תומכים, נוחים ונעימים יחד.

חדר שינה בארל, 1888, וינסנט ואן גוך

מאמר מאת אילנית מיכאלי ניסל

תפקידו של "עיצוב מודע" בשיפור

איכות החיים של המשפחה המיוחדת

מאת אילנית מיכאלי ניסל

bottom of page